Menstruáció, a piros betűs ünnep - 2018.08.15. -

Egy mai nő élete során mintegy négyszáz alkalommal éli meg a havivérzést. Ez jóval több, mint amennyit őseink tapasztalhattak, hiszen ma hosszabb ideig élünk, később következik be a menopauza, kevesebb alkalommal szülünk, és a szoptatást is hamarabb abbahagyjuk. Jó lenne, ha megértenénk, mi zajlik ilyenkor a szervezetünkben és a lelkünkben. Megértenénk, elfogadnánk - és talán meg is szeretnénk.

Menstruáció, a piros betűs ünnep

A mai lányok hamarabb kezdenek menstruálni, mint a korábbi generációk, és sok szülő maga sincs felkészülve arra, hogy beavassa a lányát. Pedig ez nagyon fontos! Sajnos még ma is előfordul, hogy egy lány úgy kezd menstruálni, hogy azt sem tudja, mi történik vele. Egy ismerősöm akkor hallott először a menstruációról, amikor tizenkét éves korában a tanárnője "felvilágosította": vérezni fog a két lába között, az édesanyjától pedig kap majd egy pofont, mert nagylány lett...

A másik végletre is van példa: Amerikában például mostanában divat partiszervező cégeket megbízni az úgynevezett menarché-ünnep megszervezésével, ahol a lány az első menstruációja örömére piros ruhában, piros dekoráció közepette piros ételekkel látja vendégül a barátait. Nem csinnadratta kell, de adjuk meg a módját annak, hogy a lány új életszakaszba lépett. Például egy öröklött ékszer tovább hagyományozása, egy családi titok elmesélése szép gesztus lehet, amellyel tisztelgünk a felnőtté válás előtt.

Őseink számos hiedelemmel övezték a menstruációt, ami nem is csoda: nem tudták, honnan ered ez a vérzés, hiszen nem volt nyoma látható sérülésnek, a holdciklus változásait követve rendszeresen visszatért, majd magától elmúlt, a terhesség alatt azonban kimaradt, majd újra visszatért... Féltek tőle, mert megmagyarázhatatlannak tűnt. Ezért a különböző törzseknél és vallási csoportoknál különféle szabályokat alakítottak ki arra vonatkozóan, hogy mit tehet vagy nem tehet a nő a menstruáció napjaiban, illetve hogy milyen mértékben érintkezhet a férfi a menstruáló nővel.

Alapvetően azt mondhatjuk, hogy ahol tisztelték-tisztelik a nőiséget és az anyaságot, ott elfogadóak a vérzéssel kapcsolatbanEz ma sajnos nem teljesen így van! Mit is sugallnak a reklámok? Azokban a napokban is nézzünk ki és viselkedjünk pont ugyanúgy, mint máskor, senki ne vegye észre, mi zajlik bennünk, lehetőleg mi magunk se.

Ahhoz, hogy változás legyen, először is nekünk magunknak kell elfogadnunk mindazt, amivel a menstruáció jár. A PMS-re például teljesen logikus a magyarázat. Szervezetünk ciklusos működéséből adódóan hónapról hónapra felkészülünk az anyaságra. A vérzés megjövetele (vagy elmaradása) előtti napokban teljesen természetes, hogy felfokozott idegállapotba kerülünk, hogy érzékenyek, fogékonyak, kreatívak vagyunk. Hiszen ha létrejönne a terhesség, akkor éppen ezekben a napokban fejeződne be a beágyazódás - ez a figyelem, ez a feszültség mind-mind az utód védelmét szolgálja! Ezt a szép érzékenységet lehetne dicsőíteni is ahelyett, hogy gyógyszert szedünk rá.

Jó, ha ezekben a napokban a család elfogadóan viszonyul a nőhöz. Hadd kíméljük magunkat ezekben a napokban egy kicsit jobban az átlagosnál - jólesik egy kis kényeztetés, dédelgetés. Az is nagyon fontos, hogy mit közvetítünk a kislányunknak! Jó lenne, ha a testi működések szeretetteljes elfogadása lenne számára a minta.

A menstruáció zavarai mindig beszédes tünetek. Nézzünk ezek mögé! Ha például görcsökkel jára vérzés, akkor elképzelhető, hogy magához a nőiséghez is görcsösen viszonyulunk, ami később más női élethelyzetekben - a teherbeesésnél, a szülésnél, a menopauzánál - is elő fog jönni. Ha rendszertelen a menstruációnk, valószínűleg még nem készültünk fel az anyaságra: a szervezet azzal védekezik, hogy kiszámíthatatlanná teszi a vérzés - és így a termékeny időszak - időpontját. (Hát nem érdekes, hogy a rendszertelen vérzés panaszával nőgyógyászhoz forduló nők többségének fogamzásgátló tablettát írnak fel?)

Ha kimarad a vérzés, azaz nincs peteérés, hasonló lehet a helyzet: "a bennünk élő mama" még nem fejlődött ki teljesen. Ha pedig nagyon sokáig tart a menstruáció, lehetséges, hogy ezzel a szexualitást akarjuk kizárni.

Ezekben a napokban fokozottan ügyeljünk az intim tisztaságra. A korábban érvényesülő ajánlásokkal szemben - miszerint kerülnünk kell a fürdést - én semmi kivetnivalót nem találok abban, ha beleülünk egy kád jólesően meleg vízbe. Otthoni körülmények között nem kell a fokozott fertőzésveszélytől tartanunk. Tegyük, ami jólesik!

Ami az intim eszközöket illeti, én nem javaslom a tampon használatát, hiszen ez azáltal tud a helyén maradni, hogy benyomja a hüvely falát! Mostanában kezdenek divatba jönni a menstruációs pohárkák, amelyeket azonban nem igazán tartok praktikusnak. Még mindig a betét a legjobb választás, amelyből szerencsére már egyre jobbakat gyártanak.

Nem muszáj mindenáron tartózkodnunk a sporttól, de ne hajtsuk túl magunkat. Jó, ha a Kriston Intim Torna is beépül a mindennapjainkba: sokan mondják, hogy enyhíti a menstruációs panaszaikat.

Forrás: Egészségtükör

NemIgen

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk. Amennyiben folytatod a böngészést úgy tekintjük, hogy nincs kifogásod a weboldalról érkező cookie-k ellen. Engedélyezi?