Bartholin ciszta gyulladás

BARTHOLIN MIRIGY GYULLADÁS - BARTHOLIN TÁLYOG - BARTHOLIN CISZTA

 

Általános leírása

 

A külső nemi szervek különleges szerepet betöltő, jó funkció esetén nem feltűnő tagjai a Bartholin-mirigyek. A nagyajkak hátsó részei alatt „laknak” és a kivezetőcsöveik a hüvelybemenet két oldalán nyílnak. Szexuális izgalom hatására az általuk termelt anyag síkosítja a hüvelyt. Ha a mirigysejtek élettani működését, a környező szövetek keringését valami megzavarja, azt csökkenti vagy gátolja, akkor a nedvesítő váladék termelése vagy elvezetése, kiáramlása akadályba ütközik. Ez kevesebb anyag termelődéséhez vagy a megtermelődött folyadék feltorlódásához, pangáshoz, besűrűsödéséhez, steril gyulladáshoz, a mirigyek üregében nyomásnövekedéshez, kitáguláshoz, olykor fertőzéshez, gennyes tályog kialakulásához vezethet.

 

Tünetei, oka

Rossz közérzet, de elsősorban a helyi idegentest-érzés, bőrpír és a nagyajak alsó harmadában a hüvelybemenetet deformáló, egyoldali duzzanat hívja fel rá a figyelmet. A nagyra nőtt ciszta a szexuális élet fájdalmasságát okozhatja, ha a ciszta befertőződik, tályog alakulhat ki, amit égő fájdalom, bőrpír és nyomásérzékenység jelez és gyakran jár lázas állapottal. A gennyel teli Bartholin-mirigy tályog olyan komoly fájdalmat okozhat, hogy a beteg ülni egyáltalán nem képes és a járás is nehezítetté válik. A folyamat legtöbbször egyoldali, de a másik oldalra is átterjedhet. Kezdetben lehetséges, hogy különböző nagyságú, fájdalmatlan, feszes duzzanat tapintható, amely általában tovább növekszik, ritkán magától kiürül és eltűnik. Máskor viszont a duzzanat akár almányira is megnőhet a hüvelyfal és a nagyajkak felé terjedően. A Bartholin-ciszta kiváltó okai között felsorolják a fertőzéses eredetet, trauma vagy gátmetszés is előfordulhat az előzményekben. Amiről viszont kevesebb szó esik, az a mirigy eredeti funkciója és az, hogy mennyire tudja azt betölteni. Az emberi test nem egy mechanikus gépezet, érzelmi hatások, megélések nagyon komoly testi következménnyel járnak. Gondoljunk csak bele, ha megijedünk valamitől vagy valakitől! Az ijedtség, a félelem, a rossz érzések olyan stresszhormonok termelődésével járnak, amelyek a menekülés hatékonyságát, a túlélés lehetőségét támogatják és éppen ezért a felszabadultság, oldottság, ellazultság, örömteli megélések ellen hatnak. Kiemelten érvényes ez a szexualitás megélése kapcsán: stressz vagy szex! Ezért műhiba nem vizsgálni, hogy mi zajlik/zajlott az érintett nőben az intimitás kapcsán. Akkor van igazi esélyünk felgöngyölíteni a folyamatot, ha megismerjük a hátteret, ha erre is tudunk figyelemmel lenni.

Kezelése

Fentiekből következik, hogy nagyon fontos a tünetek megjelenésével párhuzamosan fennálló tényezőket megvizsgálni, ha lehetséges, megváltoztatni. A szexualitás, az ahhoz való általános és aktuális viszonyulásunk, a saját természetünk, erotikus természetünk ismerete, elfogadása, megélése, testünk működésének pontosabb megismerése, párkapcsolatunk minősége, stb. mind-mind hatással vannak a jó funkcióra. Mivel ez sok nőnek stresszforrás, hasznos lehet mélyebbre leásni, a gyökerekhez. Ebben érdemes fontolóra venni szakember, pszichológus segítségét is. Az intim testrészek jó formában tartása, a szervek megfelelő keringése, a sejtek ideális oxigén-és tápanyagellátása más fertőzéses eredetű gyulladásokban is kiváló hatású. Ezt a célt a szakemberek tapasztalatai alapján a Kriston intim torna egyedülálló módon szolgálja speciális, a kismedencei szervekre, gáti szövetekre, keringésre, mirigyekre ható gyakorlatsorával. Biztosan bevált gyógyszeres megoldás nincs, tüneti kezeléssel, a szövetek műtéti eltávolításával lehet enyhíteni a panaszokon, de a műtéttel nem tudjuk láthatóvá tenni a jéghegy csúcsa alatti történéseket, ezért előfordulhat kiújulás vagy újabb szervi tünet. Néha olyan a műtét, mintha éppen a meghibásodást jelző „piros lámpát” iktatnánk ki a rendszerből, pedig az csak felhívja a figyelmet a bajra, tehát nekünk is hasznosabb feltárni a tünetképződéshez vezető okokat.

 

Kriston-módszer hatása

Tréningjeinken egyéni vagy csoportos formában vizsgázott szakemberek vezetésével megtanulod a célzott mozgást. Egyéni gyakorlatsort kapsz, ami leginkább támogatja a nemi szerveid, gátad, izmaid, ereid, mirigyeid egészséges működését. A foglalkozásokon elhangzó információk, esetismertetések rávilágítanak, hogy a Te problémád hátterében mik húzódhatnak meg. Ezeknek a feltérképezése, a tüneted „forgatókönyvének” felismerése segít Téged abban, hogy a megoldáshoz eljuss, így lesz teljes az intenzív hatású mozgás hatása. Várunk szeretettel.

Ajánlott tréningek

NemIgen

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk. Amennyiben folytatod a böngészést úgy tekintjük, hogy nincs kifogásod a weboldalról érkező cookie-k ellen. Engedélyezi?