Stoma

SZTÓMA

 

Általános tudnivalók

A stoma, görög eredetű szó, melynek jelentése: olyan nyílás, szájadék, hasadék, ami nem rendelkezik zárásra alkalmas izommal. A hasfal nyílását műtét során alakíthatják ki vékonybélből, vastagbélből vagy vizeletelvezető rendszerből ürülő tartalom elvezetése érdekében. A nyílást olyan eszközzel zárják, ami szagtalanul lehetővé teszi a távozó anyag visszatartását. Szükségesnek tartjuk, hogy erről a tabu témáról is írjunk, hiszen a Kriston-módszer segítségével sok érintettnek lett jobb az életminősége. Sok helyreállító műtét előtt önrehabilitációs feladatként kapja orvosától a beteg a torna Kriston torna elsajátítását.

 

Okai

A sztóma kialakítását indokolhatja gyulladás, összenövés, daganat, szerveltávolítás, endometriózis. A sztóma lehet átmeneti, csupán a gyógyulási szakasz elősegítésére, vagy akár végleges megoldás, ami nagyon komoly életminőség változást jelent. Kihat a beteg és a családtagjaik testi, lelki közérzetére és a kapcsolataikra is.

 

Kezelése

Ahhoz, hogy az érintettek a sztóma meglétét, az azzal járó teendőket és érzéseket ne traumaként éljék meg, fontos a részletes tájékoztatás, mely során ismereteket szereznek további életvezetési praktikus eljárásokról. Ezeken túl a szakemberek azt tapasztalják, hogy egyedülállóan hasznos a Kriston Intim Torna elsajátítása egyéni vagy csoportos tanfolyam formájában. Erre műtét előtt érdemes sort keríteni, ha van rá mód, vagy amikor a gyógyulási szakasz lezárult és már nem jelent fájdalmat a mozgás.

 

Kriston-módszer hatása

A Kriston intim torna segít az alhasi izmok, szervek gyors rehabilitációjában. Csökkenti az összenövések kialakulásának esélyét, javítja a bél perisztaltikáját, csökkenti a gyulladási hajlamot, növelheti a libidót, a szexuális hajlandóságot. A mindennapos torna végzésével nő a testi folyamatok fölötti kontroll, mely visszahat a pozitív önértékelésre, javítja a kapcsolatokat és a tanfolyam jelentős érzelmi támogatást nyújt a későbbi életszakaszokra is.

A Kriston Intim Torna elsajátíthatósága nagyban függ a korábbi állapottól, a beavatkozás mibenlététől, az ennek következtében létrejött anatómiai adottságtól, az együttműködési szándéktól. Bizonyos mentális állapotokban fontolóra kell venni, képes-e az érintett megtanulni a teendőket, megérteni az utasításokat. Ez határozza meg leginkább, hogy képes-e részt venni csoportos tréningen vagy egyéni foglalkozás javasolt számára. Ennek érdekében érdemes a kiválasztott trénertől tanácsot kérni.

A Kriston tréning során megtanulod azon tornagyakorlatokat, melyek javítják a medencefenéki izmaid feszességét, a záróizmaid és a hasi szerveid támasztását adó tartóizmaid funkcióját. A gyakorlatok a hasi szerveid működését is segítik, melyek hatnak a szervek regenerálódására. Kialakítjuk azon szokásokat, melyek védik a megváltozott körülmények között funkcionáló szerveket. Ezekkel a testvédő szokásokkal javítani tudod az életminőségedet, mert megelőzheted olyan tünetek kialakulását, amik helytelen szokások következményei lehetnek.

 

 

Időszakos sztóma

Amikor az időszakos vendégnyílás megszüntetésre kerül, ekkor a műtét előtt javasolt a Kriston Intim Torna elsajátítása, személyre szabott gyakorlatainak rendszeres végzésével a záróizmok képességének fejlesztése vagy őrzése. Jelentősen meghatározza az állapotodat, ha a vendégnyílás zárásával nem csupán visszakerül a vizelet, széklet kivezetése az eredeti helyére, hanem érzékelni és szabályozni is tudod az ürítést. Vannak orvosok, akik csak ezt követően vállalják a helyreállító műtétet, hisz nagyon fontos páciensük életminősége szempontjából, hogy a műtét után a záróizom kontrolláltan működjön. Nők esetében babavállalás is lehetséges, ha nincs ellenjavallat. A Kriston Intim Torna abban is támogat, hogy az egészségőrző forgatókönyv ismerete mellett újfajta döntésekkel segítsd a további életedet.

Sztómával is elsajátíthatod a Kriston tanfolyamot, ami jelentős életminőség javulást eredményez. Olyan önsegítő ismeretekre tehetsz szert, amit azonnal magad hasznára fordíthatsz. A gyakorlatba átültetett lehetőségeket, csak Te teheted meg magadért. Ezeket helyetted senki és semmilyen gép nem tudja elvégezni. Felmerül néha az elektrostimuláció ötlete, de vajon lehetünk-e egész életünkben géphez kötve, másrészt a Kriston Intim Torna hatékonyabb mozgást jelent, mint a géppel végzett mozgatás, mert annak során kimarad a folyamatból a mozgást keltő agykéreg, a tudatosság, az „én irányítok” élménye. A személyre szabott mozgássor lényegesen több hatással bír, mint a gépi „torna”. Az elektrostimulációnak csak akkor van létjogosultsága, ha a kliens nem képes tudatosan létrehozott mozgásra. Gyakori felvetés a tudatos tornával kapcsolatban, hogy mi történik, ha nem érzékeled a helyes mozgást. A gyakorlatok oktatása során elkerülhetetlenül fokozódik a testérzékelésed. A 300 egymásra épülő elem megtapasztalása, átélése támogat abban, hogy teljesen biztosan érezd a helyes mozgást és ennek a sztóma nem lehet akadálya.

 

Minél több ismeret, annál nagyobb esély

Sztómával sportolhatsz, nem kell lemondanod a mozgásról, teljes életet élhetsz. Ajánlott a rendszeres séta, kocogás, természetjárás, az úszás, de ha kedvet kapsz, síelhetsz, teniszezhetsz. A szexualitás is az alapszükségletekhez tartozik, amely energiát adhat, kár lenne mellőzni. Kezdetben figyelembe kell venni a regenerálódáshoz szükséges időt, de azt követően élhetsz szexuális életet. Partnered hatékony kommunikációval, empátiájával segíthet Téged, gyógyulófélben lévő társát, ezzel javíthatja megtépázott önértékelésedet.

A vendégnyílás viselése a sztóma záró eszközök használatát is szükségessé teszi. Az eszközökkel szembeni elvárások: 24 órán keresztül nyújtson biztonságot, akadályozza meg a szagok kijutását, könnyű legyen, ne legyen szembetűnő, ne akadályozza a mozgást, a szexualitást, könnyen felhelyezhető és levehető legyen. Legyen gazdaságos, könnyen elérhető, használható. A speciális tisztálkodás segít a szövődmények elkerülésében. Ha sztómát viselsz, sem kell dióhéjba zárt világban élned. Számtalan lehetőség áll a rendelkezésedre, ha felismered azt, hogy számodra mi a jó és teszel is annak érdekében, hogy az megvalósuljon. Így elkerülheted a kemény dióhéj fogságát.

 

 

 

NemIgen

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk. Amennyiben folytatod a böngészést úgy tekintjük, hogy nincs kifogásod a weboldalról érkező cookie-k ellen. Engedélyezi?