Stoma

Sztóma, vendégnyílás, nyílás kivezetése

A stoma, görög eredetű szó, melynek jelentése: olyan nyílás, szájadék, hasadék, ami nem rendelkezik zárásra alkalmas izommal.

A hasfal nyílását műtét során alakíthatják ki a vékonybélből, a vastagbélből vagy a vizeletelvezető rendszerből ürülő tartalom elvezetése érdekében. A nyílást olyan eszközzel zárják, ami lehetővé teszi az ürülő anyag visszatartását, és ami szagtalanul tartja zárva ezen nyílást.

A sztóma oka:

A sztóma kialakítását indokolhatja: gyulladás, összenövés, daganat, szerveltávolítás, endometriózis.  A sztóma lehet átmeneti, csupán a gyógyulási szakasz elősegítésére, vagy akár végleges megoldás. A beavatkozás nagyon komoly életminőség változást jelent. Egyaránt kihat a beteg és a családtagjaik testi, lelki közérzetére és a kapcsolataikra is. Ahhoz, hogy az érintettek a sztóma meglétét, az azzal járó teendőket és érzéseket ne traumaként éljék meg, fontos a részletes tájékoztatás, mely során ismereteket szereznek további életvezetési praktikus eljárásokról. Mindezeken túl hasznos lehet számukra a Kriston Intim Torna elsajátítása egyéni vagy csoportos tanfolyam formájában, melyre javasolt akkor sort keríteni, amikor a gyógyulási szakasz lezárult, és már nem jelent fájdalmat a mozgás.

 

A Kriston intim torna segíti a beteget az alhasi izmok, szervek gyors a rehabilitációjában, csökkenti az összenövések kialakulásának esélyét, javítja bél perisztaltikáját, csökkenti a gyulladási hajlamot, növelheti a libidót, a szexuális hajlandóságot. A mindennapos torna végzésével nő a testi folyamatok fölötti kontroll, mely visszahat a pozitív önértékelésre, javítja a kapcsolatokat, és a tanfolyam a jelentős érzelmi támogatást nyújt a későbbi életszakaszra. 

A Kriston Intim Torna elsajátításának mértéke nagyban függ a kliens korábbi állapotától, a beavatkozás mértékétől, azáltal létrejött anatómiai adottságtól, a kliens együttműködési szándékától, mentális állapotától. Ez határozza meg leginkább, hogy képes-e részt venni csoportos tréningen, vagy egyéni foglalkozás javasolt számára. Ennek érdekében érdemes a kiválasztott trénertől tanácsot kérni.

Torna sztóma esetén:

A Kriston tréning során megtanulja az érintett azon tornagyakorlatokat, melyek javítják a medencefenéki izmok feszességét, a záróizmok és a hasi szervek támasztását nyújtó tartóizmok funkcióját. A gyakorlatok a hasi szervek működését is segítik, melyek hatnak a szervek regenerálódására. Kialakítjuk azon szokásokat, melyek védik a megváltozott körülmények között funkcionáló szerveket. A testvédő szokásokkal javítani szeretnénk a kliens életminőségét, szeretnénk megelőzni a későbbi helytelen szokásokból származó tünetek kialakulását. Ismeretek átadásával a cél, hogy a kliens a legjobb minőségben élhessen, és rendelkezzen olyan módszerrel, melyet alkalmazni tud az egészsége érdekében. A Kriston Intim Torna pozitív irányú érzelmi folyamatokat erősít, aminek jelentős hatása van a kliens későbbi életéra nézve is.

Időszakos sztóma esetén:

Vannak állapotok, amikor időszakos vendégnyílás megszűntetésre kerül, és a funkciót műtétileg helyreállítják. Ekkor a műtét előtt javasolt a Kriston Intim Torna elsajátítása, annak személyre szabott gyakorlatainak rendszeres végzésével a záróizmok funkciójának visszaállítása vagy őrzése. Jelentősen meghatározza a kliens állapotát, ha a vendégnyílás zárásával nem csupán visszakerül a vizelet, széklet kivezetése a normál szervi folyamatba, hanem képes is azt a kliens szabályozni. Vannak orvosok, akik csak ekkor vállalják a helyreállító műtétet. Nők esetében a baba vállalása is lehetséges, ha nincs ellenjavallat. A Kriston Intim Torna abban is segít, hogy egészségőrző forgatókönyv ismerete mellett újfajta döntésekkel segítse a kliens a további életét.

A sztómás beteg azt sajátítja el a Kriston tanfolyamon, amit önmagáért csak ő tehet meg. Például elektrostimulációs torna javaslata helyett, javasolt a tudatos mozgás, hiszen egész életünkben nem lehetünk géphez kötve, másrészt a Kriston Intim Torna hatékonyabb mozgást jelent, mint a géppel végzett mozgatás, ami során kimarad a mozgást keltő agykéreg a folyamatból. A személyre szabott mozgássor lényegesen több hatással bír, mint a gépi „torna”. Az elektrostimulációnak csak akkor van létjogosultsága, ha a kliens nem képes tudatosan létrehozott mozgásra. Gyakori indok a tudatos tornával szemben, hogy nem érzékeli az illető a helyes mozgást. Ez az érv nem állja meg a helyét a Kriston Intim Torna kapcsán, mert a gyakorlatok oktatása során fokozzuk a testérzékelést, és a kliens teljesen biztosan érzi, hogy helyes mozgást végez, és azt sztómával is helyesen el tudja sajátítani a lehetőségeihez képest.

 Minél több ismeret, annál nagyobb esély

A sztómával élők sportolhatnak, nem kell lemondaniuk a mozgásról, teljes életet élhetnek. Ajánlott a rendszeres séta, kocogás, természetjárás, az úszás, de ha kedvet kapnak síelhetnek, teniszezhetnek.   A szexualitás is az alapszükségletek részét képezi, amely energiát ad. Kezdetben figyelembe kell venni a regenerálódáshoz szükséges időt, de azt követően élhetnek szexuális életet. A partner hatékony kommunikációjával, empátiájával segítheti a gyógyulófélben lévő klienst, ezzel javíthatja annak megtépázott önértékelését.

A vendégnyílás viselése, sztóma záró eszközök használatát is szükségessé teszi. Az eszközökkel szembeni elvárások: 24 órán keresztül nyújtson biztonságot, akadályozza meg a szagok kijutását, könnyű legyen, ne legyen szembetűnő, ne akadályozza a mozgást, a szexualitást, könnyen felhelyezhető és levehető legyen. Legyen gazdaságos, könnyen elérhető, használható. A speciális tisztálkodás segít a szövődmények elkerülésében.

 A sztómát viselő embernek nem kell dióhéjba zárt világban élni. Számtalan lehetőség áll a rendelkezésükre, ha felismerik azt, hogy számukra mi a jó, és tesznek is annak érdekében, hogy az megvalósuljon. Így elkerülhetik a kemény dióhéj fogságát.

NemIgen

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk. Amennyiben folytatod a böngészést úgy tekintjük, hogy nincs kifogásod a weboldalról érkező cookie-k ellen. Engedélyezi?