Menstruáció

MENSTRUÁCIÓS ZAVAROK

Általános tudnivalók

 

A méh belfelületét borító nyálkahártya hormonális hatásra hónapról hónapra vérzés kíséretében leválik, majd újraépül, hogy mindig friss, egészséges, életerős sejtek álljanak készenlétben egy esetleges megtermékenyülést követő, új élet beágyazódásához. Normál ciklusnak nevezik, ha a vérzés rendszeresen és fájdalommentesen jelentkezik. Női állapotunk egyik hiteles kijelzője a termékeny évtizedeinkben a menstruáció. A vérzés a reproduktív életszakasz kezdetén és vége felé lehet normál élettani viszonyok között is rendszertelen. A két egymást követő menstruációs vérzés első napjai között 28 (21-35) nap a ciklus hossza, a menstruációs vérzés többnyire 3-5 napig tart. A természetes élettani folyamat zavarai különböző formákban nyilvánulhatnak meg, befolyásolhatják a termékenységet, a nő közérzetét.

Tünetek, okok

A menstruációs zavarok érinthetik a menstruáció gyakoriságát, hosszát, a vérzés intenzitását, kimaradhat hónapokra, lehet fájdalmas, görcsös. Nagyon érzékeny „jelzőrendszer”, számos tényező hatással lehet rá, ilyenek pl. a stresszes életmód, gyógyszerek szedése, táplálkozás, életmódbeli változások, erőteljes fizikai aktivitás. Kísérhetik egyéb alhasi, nőgyógyászati vagy általános testi, lelki tünetek, panaszok. Amikor a stresszt jelöljük meg lehetséges okként, nagyon fontos részletesen megvizsgálni, hogy miből fakad a feszültség. A menstruációs zavarok hátterében nem ritka, hogy a női test szabályos működésével kapcsolatban van ellenérzés valakiben, vagy környezetéből, felmenőitől kapott valamilyen tiltást, bántást, megszégyenítést, ami szorongást kelt benne a vérzése kapcsán. Lehet, hogy olyan szexuális élményben volt része, ami nem örömforrás, sőt, kifejezett félelmet, riadalmat, undort vált ki benne az intim együttlétekkel kapcsolatban. A „stressz vagy szex” törvénye a nemi szervek teljes rendszerére érvényes, ha a szervezetben megemelkedik a stresszhormonok szintje, az akadályozza a normál élettani működést, a pszicho-neuro-endokrin láncolat egyensúlyának a kibillenése miatt. Krónikus stressz hatására a hormonális rendszer működése a stressz „üzemmódra” áll át, az lesz a test túlélése szempontjából hasznos. Ha ez nem így lenne, az azt jelentené, hogy nem tud a test alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez, ez végzetes következményekkel járhatna. Szerencsére azonban alkalmazkodik, csak közben tünettel jelzi, hogy valami baj van. Így viszont az alkalmazkodási tünetek fognak bennünket zavarni, szeretnénk tőlük megszabadulni, s ezért mindent meg is teszünk, így kérjük az orvos segítségét is. Ott viszont csak nagyon ritkán teszik fel a kérdést, hogy mi előzte meg a tünetet, mire reagált vajon így a testünk. Pedig ok nélkül nincs okozat.

Kezelés

Előbbiek miatt kihagyhatatlan feltenni ilyenkor azokat a kérdéseket, hogy mi a szervezet haszna ebből a tünetből, mitől óvja meg, miért célszerű, hogy így működik, miben akar nekünk segítségünkre lenni, mihez alkalmazkodott ezzel a tünettel. Csak így lehet megtalálni és megszüntetni a kiváltó okokat. Vannak ugyan törekvések és olykor sikerélmények is bizonyos terápiákkal, gyógyszerekkel vagy életmódváltással kapcsolatban, de sokszor tűnik úgy, mintha éppen a veszélyhelyzetre figyelmünket felhívó piros kijelzőt takarnánk el a tünetek halványításával, elfedésével, átmeneti eltüntetésével. Letakarnánk-e az autónkon az olajszint lecsökkenését jelző lámpát? Annak biztosan nem lesz jó vége, ha figyelmen kívül hagyjuk a vészjelzést. Ez így van a testünkben is. Sok szakember azt tapasztalja, hogy azon pácienseik esetei rendeződnek, akik komolyan elkezdik problémájuk gyökereinek feltárását, nőiségük, női szerveik legjobb verziójának felépítését. Ebben komplex segítséget nyújt számukra a Kriston intim torna, amivel a legjobb szervfunkció elérése mellett a tünetek kialakulásának forgatókönyveire is rálátást kapunk.

Kriston-módszer hatása

A Kriston-módszer olvasatában a tünetnek mindig oka van, ami változtatást igényel. Ezért a hallgatóink nem a könnyebb, csak látszólagos változást adó görcsoldó bevételét részesítik előnyben pl. egy menstruációs görcs megszüntetésére, hanem a végleges megoldás felé lépnek. A menstruációs zavar megoldás nélkül időzített bombaként ketyeg. Vizsgálatainkban azt találtuk, hogy a résztvevők 86%-nak pozitív irányba változott a viszonya a menstruációval, a görcsre panaszkodó résztvevők a tanfolyamot követő hónapban átélt menstruáció során már 48,7 %-ban nem észleltek fájdalmat, a menstruáció 72%-ban rendszeresebb lett, a nők 81 %-nak pedig a menstruációs ciklus hossza is változott. Egy vizsgálatban, mely a Babes-Bolyai Tudományegyetem segítségével zajlott, a menstruációs panaszokkal rendelkezők 100%-a számolt be a tünetük megszűnéséről a tanfolyam átélése és a személyre szabott gyakorlás hatására.

A Kriston-módszer kapcsán a krónikus stressztünetekre úgy tekintünk, mint következményekre, amin változtatni tudunk. Légy aktív résztvevője a menstruációs egészségednek. A naponta végzendő rövid gyakorlatsor mindenki által megtanulható, biztosítja a szövetek ideális hormonkeringését, legjobb tápanyag, oxigénellátását, az intim szerveinkkel való kapcsolatunk javulását, a szexualitáshoz való viszonyulásunk változását. A tünet hátterében logika van, ráláthatsz olyan lelki folyamataidra és forgatókönyveidre, amelyeknek számodra előnyös megváltoztatásával és a tornával együtt elérheted a célodat. Ha változást szeretnénk elérni, változtatnunk szükséges. Ne csak orvosodtól várd a megoldást. A megfelelő autóvezetésben sem tud segíteni a szerelő. Olyan változások várnak Rád, amikhez csak Te magad tudod megtenni a lépéseket, de a végén a siker is a tiéd lesz!

Javasolt tréningek: Kriston Intim torna, Menzesz Ünnep workshop, Gésák titka

 

NemIgen

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk. Amennyiben folytatod a böngészést úgy tekintjük, hogy nincs kifogásod a weboldalról érkező cookie-k ellen. Engedélyezi?