Inkontinencia

Inkontinenciáról akkor beszélünk, amikor időnként, vagy rendszeresen vizelet, szél, széklet megtartási nehézségekkel szembesül valaki. Ennek súlyossága változó lehet. Többnyire megfigyelhető, hogy kezdetben csak enyhe tünet jelentkezik, ritkán, majd egyre súlyosabbá, gyakoribbá válik. A visszatartás nehezítettsége esetén nem érdemes várni arra, hogy majd az idő megoldja. Ha a kiváltó okot nem szüntetjük meg, akkor a tünetek idővel még intenzívebbé válhatnak.

A visszatartást és az irányított ürítést az ép idegrendszeren túl az izomzat biztosítja. Néhány típusa van az inkontinenciának, amik közül a leggyakoribb az izomgyengeségből származó. Az izom funkció gyengülését az izomra ható fejlesztő inger hiánya okozza, amit csak izomfejlesztéssel lehetséges megoldani. Hiába is végeznek műtétet a vizeletmegtartás elősegítésére, az soha nem ad olyan teljességet, mint amikor jól funkcionáló izom teszi a dolgát. Hiába pótolnak záróizmot combizomból, vagy építenek be műszfinktert, azaz mű-zárószerkezetet, soha nem lesz olyan, mint az igazi. A legnagyszerűbb orvos, legsikeresebb műtétje után is szükséges a kliens tudatos aktivitása a megtartó funkció javításában, és megtartásában. Az inkontinencia betét is kerülendő, amíg az illető irányítani tudja a záróizmait. A megtartás képességének őrzése tudatos egészségvédelmet igényel.

A tréningen megtanítunk mindarra, amit csak te tehetsz meg magadért, a megfelelő mértékű megtartási képességért. Amennyiben nem idegrendszeri sérülésről van szó, illetve megvan az idegrendszer és az izom működtetésének az alapja, tehát bármilyen aprócskát is, de működtethető az izom, úgy garantált a fejlődés a Kriston Intim Tornával.

Amennyiben izomgyengeség áll a tünet hátterében, úgy azt nem lehet megoldani hüvelybe helyezett pesszáriummal, elektromos izomstimulációval, lézeres kezeléssel, hüvelyi „torlaszok” alkalmazásával. A megfelelő torna izomfejlesztő, izommegtartó hatása semmivel nem helyettesíthető. Ne várj csodát varázseszközöktől. A végén a tornán kötsz ki. A Debreceni Urológiai Klinikával végzett közös vizsgálatunk eredményeképpen 3 inkontinencia típusban mutatkozott a Kriston-módszer hatásosnak.

A Kriston tréning minden inkontinencia típusban javasolt. Vizeletvesztés esetén urológus, szél-, székletvesztés esetén proktológus vizsgálata javasolt. A Kriston Egészségnevelési Módszer segít a megtartási képesség őrzésében, visszaszerzésében minden életkorban.

 

Vizelet inkontinencia nőknél

Stressz inkontinencia tünetre jellemző, hogy a vizelet elcseppenése, elfolyása köhögés, tüsszentés, rázkódás, ijedelem, hányás, ugrálás, szökdelés, futás, egyéb testhelyzet változtatás hatására jön létre, vizelési inger nélkül. Nőknél lényegesen gyakoribb a tünet, aminek oka az anatómiai felépítésünk. Többnyire minden második nő észleli a tünetet. Erős izom esetén azonban képes a vizelet megtartására a húgycső, még idős korban is. A Szent Rókus Kórházban végzett vizsgálatunk eredményeként megállapítható volt, hogy kivétel minden nőnek erősödött a záróizma a tréning hatására. Sajnos nem mindenkinek könnyű a majdnem mindennapos gyakorlás, így a teljes csoportok átlag javulása 92%-os volt. Sajnos a lustaságtól csak gyengül az izomzat. A Kriston Intim Torna személyre szabott gyakorlatait végző nők 100%-a számolt be javulásról, vagy a tünet teljes mértékű megszűnéséről. A torna műtét után sem elhagyható.

 

Vizelet inkontinencia férfiaknál

A vizelet inkontinencia előfordul férfiaknál is, amikor csupán a pénisz izmának a gyengesége van a háttérben, és fizikai munka végzésekor, vagy sportoknál, köhögésnél, tüsszentésnél  nem tartható a vizelet része, vagy ritkábban egésze. Férfiaknál jellemző a húgycső izomzat gyengeségére, hogy az utolsó cseppeket nehezen tudják kiüríteni, vagy az ondó gyengén-pulzálva ürül, esetleg a merevedési szög nagy lett a hasfalhoz képest. Mindez lehet teljesen független a merevedési képességtől.

Gyakori, hogy a daganat miatt történő prosztata műtétet követően jelentkezik a vizelet inkontinencia, a vizeletvesztés. Ennek elkerülésére már a műtét előtt javasolt egy tanfolyamon részt venni, és a tornát, és egyéb nagyon fontos ismereteket elsajátítani a műtét utáni állapot segítésére. A műtét utáni izomfejlesztést nem tudja az orvos a beteg helyett elvégezni. Ez a feladat a kliensre vár. A Debreceni Urológiai Klinikával végzett vizsgálatunk eredményeként megmutatkozott, hogy a mágnesszékes kezelés, és az elektrostimuláció nem volt hatással az izomgyengeségre, ellenben a radikális prosztata eltávolításon átesett férfiaknál, objektíven vizsgálva, 73%-ban pozitív változás volt észlelhető a vizeletvesztési tünetek esetén a Kriston-módszer alkalmazásával. (Dr. Benyó Mátyás, Debreceni Urológiai Klinika)

Amennyiben izomgyengeség áll az inkontinencia hátterében, úgy pozitív változást a résztvevők 100%-a él meg.

 

Széklet-, szél inkontinencia

Ez a nagyon kellemetlen tünet fokozatosan alakul ki. Kezdetben többnyire „csak” széklettel kissé szennyeződik az alsónemű a nap folyamán helyes tisztálkodás esetén is. Amennyiben ennek hatására nem erősítjük meg a záróizmot, úgy a tünet tovább fokozódhat. Ekkor a nagy nyomású szél visszatartása is nehézséget jelenthet, majd a komoly gond lehet később a hasmenéses állapotban a záróizom nagy erejű összehúzása. A tünet súlyosbodásával már nem csupán megtartási nehézségről, hanem megtartási képtelenségről beszélünk. Ezt azért fontos kiemelni, mert az érintettek fokozatosan kialakulásról számolnak be, és utólag bánják, hogy nem figyeltek korábban a kezdeti tünetekre.  Vannak állapotok, amikor baleset, betegség hatására nem izomgyengeség áll a tünet hátterében. Ezt orvos egyértelműen el tudja dönteni (bénulás, ideget nyomó képletek...).

Az izomgyengeségből származó széklet inkontinencia még idős korban is gyorsan, hatékonyan kezelhető a beszámolók, megfigyeléseink alapján. Többnyire 2-3 hét alatt lényeges változásról számolnak be kivétel nélkül a tornát gyakorlók, és a tréninget átélők. Ez idő alatt teljesen képes megszűnni a a tünet, vagy olyan jelentős mértékben visszahúzódni, ami további gyakorlásra ösztönöz. A tréning hatására komoly pozitív érzelmi változás érhető el a hallgatóinknál.

NemIgen

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk. Amennyiben folytatod a böngészést úgy tekintjük, hogy nincs kifogásod a weboldalról érkező cookie-k ellen. Engedélyezi?