Mióma

Mióma jellemzői

A mióma a méhben lassan kialakuló, jóindulatú izomszövet burjánzás. A méh üregében létrejövő belső, vagy külső felszínén kialakuló szöveti szaporulat egyaránt előfordulhat. Méretük a borsónyitól a 15-20 cm-ig terjedhet, akár kosárlabda nagyságú is lehet. Számban is nagyon változatos képet mutatnak. Lehet csupán egy mióma, de akár több is lehetséges.  A diagnózis eltűnő, megjelenő, növekvő, csökkenő miómákról szólnak. A mióma a fogamzóképes nők negyedénél megjelenik. Leginkább a 35-40 éves korosztályra jellemző. A meglévő mióma van, hogy spontán gyógyul, ekkor magától elmúlik. Ennek leginkább jellemző időszaka a jelentős hormonváltozással járó menopauza. Szóval el tud múlni! Ha el tud múlni ezen időszakban, akkor érthető, hogy miért számol be sok hallgatónk arról, hogy megszűnt a miómája függetlenül a menopauzától.

Mióma tünetei

Amennyiben a mióma a méh belseje felé növekszik, úgy darabos, bő, görcsös menstruációt, ciklustól független vérzést és beágyazódási zavarokat okozhat. A külső felszín felé növekvő mióma hasi feszítő érzést, hólyagpanaszokat generálhat. A megnövekedett méhtest nyomást gyakorolhat a környező szervekre, így a hólyagra, végbélre és a hüvelyre. A megnövekedett has zavaró érzése is gyakori. A méh miómával terhelten nagyobb terhelést jelent a kötőszöveti tartószalagokra, ami gyenge hüvelyizom esetén méhsüllyedést okozhat. Jellemző lehet a gyakoribb vizeletürítési inger, a nehezebb vizelet visszatartás és székletürítési zavar. A mióma sokszor tünetmentes marad. A képi diagnosztikai eszközök megjelenésével megnőtt a felderített miómák száma. Ritkábban a várandósságnál is növekedhet a mérete, de gyakoribb, hogy megszűnik.  A diagnózis felállítása szakorvosi feladat.

Mióma okai

Amikor a petefészek hormonális működésében mutatkozik változás, és az ösztrogénszint megemelkedik a progeszteronhoz képest, akkor az ösztrogénre érzékeny mióma növekedésnek indulhat. Ez még nem a valós ok, hiszen a hormonváltozás sem ok nélkül történik. A hormonpótlás pedig nem szűnteti meg az okot.

Mióma kezelése

Orvosi lehetőségek közé tartozik többek között a mióma zsugorítása gyógyszerrel, ami a hormonegyensúly kialakítását célozza. Az embolizáció, amely a méh vérellátásának csökkentésével a mióma zsugorodását, „elfojtását” hozza létre. Műtéti eljárással a miómát eltávolítják, de nincs rá garancia, hogy a mióma nem jelenik meg újra, hiszen csak a következményt műtötték ki. Fennmaradó ok esetén a mióma visszanőhet. Gyakori javaslat, hogy mióma esetén távolítsák el a méhet.  Alternatív kezelési lehetőségek közé tartozik, amelyek a tüneteket csökkentik: a homeopátia, akupunktúra, kínai orvoslás, gyógyteák, növényi eredetű ételek.

Kriston-módszer hatása a miómára

A Kriston Intim Torna következményeként sok nő számol be arról, hogy megszűnt a miómája. Többnyire már a tanfolyamon létrehozunk változást azon folyamatokkal, amiket a hallgató átél. A csoportos foglalkozás módot ad arra, hogy összefüggést találjon a döntései következményei és a tünet között. Majd a 300 egymásra épülő, rávezető gyakorlat olyan agykérgi folyamatot segít, aminek jelentős pozitív hatása van a medencei szervek egészségére. A személyre szóló gyakorlatsor pedig segít fenntartani azon folyamatot, amit a tanfolyamon elindítottunk. Ehhez a komoly átalakító munkához járul hozzá a Kriston Intim Torna komplex hatása. Egy hallgatónk így fogalmazott: arra vágytam, hogy összezsugorodjon a miómám, vagy egy orvos eltávolítsa. Teljesen más miatt mentem el Kriston Intim Torna tanfolyamra. Legnagyobb meglepetésemre már a tanfolyamon tudtam, hogy mivel hoztam létre a miómát. Ennek eredményeképpen magam zsugorítottam össze azt, én szüntettem meg.  

A Kriston-módszerrel együtt végezhető az orvos által javasolt kezeléssel. A tanfolyamon azt tanulják hallgatóink, amit csak ők tehetnek meg magukért. Mióma esetén is érdemes a legtöbb eszközzel hozzájárulni a kliensnek az egészségéhez.

NemIgen

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk. Amennyiben folytatod a böngészést úgy tekintjük, hogy nincs kifogásod a weboldalról érkező cookie-k ellen. Engedélyezi?