Székrekedés

SZÉKREKEDÉS

 

Általános tudnivalók

Az emésztőrendszer működésének gyakori rendellenessége, bármely életkorban előfordulhat, hátterében számos ok lehet. A székletürítés dinamikája lelassul, ritkul, nehézkes, erőlködéssel vagy fájdalommal jár, a széklet állaga is megváltozik. A székrekedés banális problémának tűnhet, de rányomja bélyegét a mindennapokra és számos következménye miatt az életminőséget erőteljesen ronthatja. A pangó bélsár nyomja a környezetében lévő szöveteket, keringésüket akadályozhatja, kialakulhat végbélsérv, egyéb béltágulatok, végbélnyílás sérülése, repedése, az erőltetett székletürítés gyengíti a gátizmokat, aranyér kialakulásához vezethet. Előfordulhat a végbélzáróizom működésének elégtelensége, aminek következménye a szél,-széklettartás zavara. A bél szöveteinek, falának áteresztőképessége megváltozik, olyan anyagok szívódhatnak fel és kerülhetnek a vérkeringésbe a béltartalomból, amiknek ott semmi helyük, mert a széklettel kellett volna távozniuk. Az évekig-évtizedekig megoldatlan székrekedés miatt a bél nyálkahártya sejtjeit a kemény széklet folyamatosan irritálja, a sejtek erre gyakran gyulladással, szövetszaporulattal (polip, daganat) reagálnak. Érdemes mielőbb megoldást keresni, hogy nem kelljen komoly nehézségekkel szembenéznünk.

Okai, tünetei

A székrekedés kialakulásához hozzájárulhat az elégtelen folyadékbevitel, alacsony rosttartalmú ételek fogyasztása, egyéb táplálkozási szokások, idősebb életkor, mozgásszegény életmód, várandósság, rosszul rögzült székelési szokások, szorongás, béltágulatok, de lehet különböző betegségek kísérő tünete. Okozhatják gyógyszerek is a bélműködés lelassulását, a salakanyagok továbbításának akadálya származhat daganatos elváltozásból is. Lehetnek a háttérben pszichés folyamatok, és a székeléshez kapcsolódó negatív élmények. A folyadék visszaszívódása a béltartalomból olyan mértékű lehet, hogy a széklet keménnyé, rögössé válik. Fájdalmas székletürítés, olykor más bél/végbélbetegségek tünetei is megjelenhetnek, előfordulhat puffadás, hasi fájdalom, hasi diszkomfortérzés, végbélberepedés, vérzés.


Kezelése
Érdemes holisztikusan vizsgálni a székrekedés megoldását, a napi rutint alaposan átnézni, életmód, táplálkozás, folyadékfogyasztás, testmozgás, ürítési szokások vonatkozásában. Azokat a tevékenységeket, amik az altesti szöveteket terhelik, fontos kiiktatni vagy csökkenteni. A bélkeringést és a vérkeringést támogató változtatások beépítése a napi gyakorlatba, a gátizmok, végbélzáróizmok állapotának javítása rövid-és hosszútávon is megoldást jelenthet. Az orvosi beavatkozások (gyógyszerek, hashajtók, beöntés, műtét) sok esetben így elkerülhetők lehetnek. A szakemberek tapasztalatai szerint a Kriston Intim Torna komplex szemléletmódja, mozgásanyaga tudja támogatni pácienseiket abban, hogy mit tegyenek másképp, amit az orvos nem tud kliense helyett elvégezni, változtatni. Ezért javasolják a proktológusok, belgyógyászok, gasztroenterológusok a tanfolyam elvégzését. A foglalkozásokon a panaszok kialakulásának hátterében lévő, olykor szerteágazó okokat így összeszedve láthatják, majd ezt követheti a felismerés, hogy min szükséges változtatni az eredmények érdekében.

 

Kriston-módszer hatása

Elégedettséget nyújtó változást tapasztalhatunk meg a módszer alkalmazásával. Képesek vagyunk odafigyelni a folyadékfogyasztásunkra, táplálkozásunkra, a megfelelő mozgásra, a napi gondozottságot nyújtó Kriston tornára. Amit Te tudsz magadért megtenni, az örömmel tapasztalható, hogy jelentős és semmi mással nem pótolható. Ezeket a tennivalókat ismerheted meg a Kriston intim torna foglalkozásokon, megtanulunk alhasvédő szokásokat, rálátunk azokra a „forgatókönyvekre”, amiknek a megváltoztatásától várhatod, hogy a következmény is változik. Szorongás-szorulás gyakran jár kéz a kézben, erre is ránézünk, mi lehet a háttérben. Kismamáknál időlegesen előfordul, néha vitaminok szedéséhez társultan a székrekedés, rendszeresen kapunk visszajelzéseket arról, hogy amint a torna beépült a napi rutinba, a probléma megszűnt. Ok nélkül semmi nem történik, ez a tünet is orvosolható, ha feltárjuk a hátterét. Ebben tudunk Neked segíteni.

 

NemIgen

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk. Amennyiben folytatod a böngészést úgy tekintjük, hogy nincs kifogásod a weboldalról érkező cookie-k ellen. Engedélyezi?