Vaginizmus

A hüvely és a gát izmainak görcsös állapota, mely a hüvelybemenet működésbeli rendellenessége, mely megnehezíti, esetenként lehetetlenné teszi a hímvessző és egyéb más, akár saját ujj, nőgyógyászati vizsgálóeszköz hüvelybe jutását. Ez a folyamat, egy akaratlan védekező reflex. A vaginizmus előfordulási gyakorisága 1 százalék körüli, és komoly önértékelési problémát jelent akadályozva a női lét egészséges kibontakozását. Ugyanakkor extatikus, örömteli változást él át az érintett, amikor könnyedén enged a hüvely behatolásnál, amikor örömöt érzékel a szexnél, vagy utat engedve csusszan ki a baba. 

 

A vaginizmus során a kóros izomfeszesség miatt nagyban romlik a hüvely és a környező izmok, szövetek tápanyag és vérellátása.

A hüvelygörcs miatti vérellátási zavar, a medencefenéki izmok és a záróizmok kimerülését, meggyengülését eredményezi, ami izomgyengeséget okoz. E rendellenes működés következtében, csökken az önbizalom és erősödik az alkalmatlanság érzése az érintett nőkben.
 

A vaginizmus, a szexuális zavar igazi kiváltó okának hátterében leggyakrabban lelki tényezők állnak:

 

 •  - A szextől való félelem, szexuális trauma (nemi erőszak átélése vagy annak látványa, korábbi kellemetlen szexuális emlék)  
 •  - A fájdalomtól való félelem hatására a hüvelyizmok görcsösen összehúzódnak. A fájdalom lehet fertőzés, gyulladás, vagy egyéb elváltozásnál rögzült érzet.
 •  - Erkölcsi neveléssel és egyéni tapasztalatból eredő kellemetlen emlékek.
 •  - Tinédzser korban egy kellemetlen, durva nőgyógyászati vizsgálat.
 •  - A terápiák során gyakran kiderül, hogy a szülők a szexualitást helytelenül „piszkos", „fájdalmas", „elítélendő" dologként állították be gyermekük előtt.
 •  - Gyermek- és tinédzserkorban hosszabb időn keresztüli, folyamatos stressz.
 •  - Anyaságtól, szüléstől történő rettegés.
 •  

A vaginizmusnak különböző fokozatai vannak.

 

 - Enyhébb megnyilvánulásakor az érintett nő még képes felhelyezni magának egy tampont, viszont a behatolás fájdalommal jár és fájdalmas az aktus is.

 - Súlyosabb esetekben nem csak a szexuális kontaktus lehetetlen, hanem még a nőgyógyászati vizsgálat is!

 

A vaginizmusnak több fajtája is lehet:

 • szituatív: helyzethez kötődik, abban a pillanatban jelentkezik, amikor valamit be akarnak vezetni a vaginába
 • permanens: huzamosabb ideig tapasztalható, a szituációtól független  
 • elsődleges: izoláltan keletkezik, nincs összefüggésben más testi panaszokkal
 • másodlagos: a vaginizmus valamilyen betegséghez, fájdalomhoz kapcsolódóan alakul ki

 

Milyen eredménytelen javaslatok vannak vaginizmus esetén:

  •  - Szexuális érintkezés előtt igyon alkoholt, vagy vegyen be nyugtatószert, mert az majd ellazítja a hüvely izmait.
  •  - Előjáték során használjon lidocain krémet (amit a szájsebészetben érzéstelenítőként alkalmaznak), ami érzéketlenné teszi a hüvely területét.
  •  - Hüvelytágító eszközök használata.
  •  - Operatív úton történő hüvelytágítás is.

 

Hogyan szüntesd meg a hüvelyfájdalmat?

Egy Kriston Intim Torna tréningen megtanulhatod a kontrollt az izmok irányítása felett.

Hatékony megoldás, ha megismerkedünk testünk és lelkünk működésével és jelző rendszerével. A tanfolyamon megtanuljuk a gátizmok ernyesztő, lazító technikáit is, amik jelentős változást hoznak. A hüvely erősítő gyakorlatai és a tudatos lazítása, felpezsdíti a kismedencei szervek keringését. A tanfolyam során nagyon sok olyan érzelmet oldó folyamat zajlik a tornán túl, ami a hüvely izmait irányító agykérgi területen oldja a feszültséget.  Az így kiadott mozgásos parancs a hüvely számára harmonikus működést eredményezhet. Így a torna és a gátló folyamatok oldása együtt adja a Kriston Intim Torna hatását, ami a gyakorlással, illetve új döntési folyamatokkal új testi működéshez vezethet.

A gyakorlás felszabadulást hoz, magasabb szinten fogod megélni a nőisségedet. A megoldást magad fogod létrehozni, és egyszer a múlt része lesz, hogy ilyen is volt az életedben.

 

Azok a nők, akik tapasztaltak fájdalmat közösüléskor, 100%-ban tapasztaltak pozitív változást a Kriston Intim Torna végzését követően: 13.2 % kis mértékben, 36.8% többnyire, és 50 % teljes mértékben.

Egy vaginizmusban szenvedő hölgy írása a tréninget követően:

 

 „Köszönöm, hogy kinyílt bennem, ami ezidáig zárva volt!”

„Fülpiszkáló volt a legnagyobb, ami a hüvelyembe fért korábban. Nem gondolatam, hogy gátmetszés nélkül fogok szülni!”

 

Javasolt tréning: a Kriston Intim Torna, Gésák titka, Gyakorlóóra, Kriston Beszélgetés.

 

NemIgen

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk. Amennyiben folytatod a böngészést úgy tekintjük, hogy nincs kifogásod a weboldalról érkező cookie-k ellen. Engedélyezi?