Vaginizmus

VAGINIZMUS

 

Általános tudnivalók

Vaginizmusnak nevezik, amikor a hüvely és a gát izmainak görcsös állapota megnehezíti, esetenként lehetetlenné teszi a hímvessző vagy más, akár saját ujj, nőgyógyászati vizsgálóeszköz hüvelybe jutását. Ez sajnos nem mindig jelenti azt, hogy az izom erős is lenne, csupán túlfeszült. Olyan izomreakció ez, mint amikor megijedünk vagy aggódunk, félünk valamitől, vizsga, próbatétel, váratlan helyzet kapcsán, aminek úgy érezzük, hogy nagy a tétje. Ekkor a vázizmaink, hátizmaink befeszülhetnek, ezzel számos tünetet okozva. Mivel itt a női szerven mutatkozik a túlfeszülés, fontos alaposan körüljárni, hogy milyen fenntartások, esetleg félelmek vannak a nőben az intimitás, a szexualitás, a férfiakhoz való viszonyulás, az öröm, a szégyen, a megfoganás lehetősége, az anyaság, várandósság kérdése, a párkapcsolat minősége terén. Ez a jelenség egy akaratlan védekező reflex, adekvát következménye a nőben zajló belső folyamatoknak, amikre olykor nem könnyű rálátni. A vaginizmus előfordulási gyakorisága 1 százalék körüli, de komoly önértékelési problémát jelent, akadályozva a női lét egészséges kibontakozását, megélését, a párkapcsolat kiteljesedését. Éppen ezért a megoldásával extatikus, örömteli változást él át az érintett, amikor a hüvely könnyedén enged behatolásnál, amikor örömöt érzékel a szexnél, vagy szülésnél utat engedve csusszan ki a baba. A vaginizmus során a fokozott izomfeszesség miatt nagyban romlik a hüvely és a környező izmok, szövetek tápanyag és vérellátása. A hüvelygörcs miatti vérellátási zavar a medencefenéki izmok és a záróizmok kimerülését, erejük csökkenését eredményezheti, ami izomgyengeség tüneteivel (vizelet, szél-, széklettartás nehezítettsége, alhasi szervek süllyedése, stb.) járhat. A rendellenes működés következtében csökken az önbizalom és erősödik az alkalmatlanság érzése az érintett nőkben.

 

Okai, tünetei

A vaginizmus, a szexuális zavar hátterében leggyakrabban lelki tényezők állnak. A szextől való félelem, szexuális trauma, akár nemi erőszak átélése vagy annak látványa, korábbi kellemetlen szexuális emlék befolyásolják az aktuális lelki állapotot. A fájdalom eredhet fertőzés, gyulladás, vagy egyéb elváltozásnál rögzült érzetből. A korábbi fájdalomtól való félelem, esetleg bűntudat miatti szorongás hatására, egy bejáratott idegi automatizmus hatására a hüvelyizmok görcsösen összehúzódnak. Erkölcsi nevelésből és egyéni tapasztalatból eredő kellemetlen emlékek, tinédzser korban egy méltatlan, durva nőgyógyászati vizsgálat is lehet a háttérben. A terápiák során gyakran kiderül, hogy a szülők a szexualitást helytelenül „piszkos", „fájdalmas", „elítélendő" dologként állították be gyermekük előtt. Olykor a gyermek- és tinédzserkorban hosszabb időn keresztül fennálló, folyamatos stresszre, az anyaságtól, szüléstől történő rettegésre derül fény.

A vaginizmusnak különböző fokozatai vannak, enyhébb az, ha a nő még képes felhelyezni magának egy tampont, viszont a behatolás fájdalommal jár és fájdalmas az aktus is. Komolyabb esetekben nem csak a szexuális kontaktus lehetetlen, hanem a nőgyógyászati vizsgálat is. Fajtái szerint van szituatív, abban a pillanatban jelentkezik, amikor valamit be akarnak vezetni a vaginába, lehet permanens, huzamosabb ideig tapasztalható. Lehet elsődleges, izoláltan keletkezik, nincs összefüggésben más testi panaszokkal vagy másodlagos, amikor a vaginizmus valamilyen betegséghez, fájdalomhoz kapcsolódóan alakul ki.

 

Kezelése

A probléma természetéből adódóan azok a próbálkozások, amelyek a görcs helyi oldására, eltüntetésére korlátozódnak, kevés sikerrel járhatnak. Néhány eredménytelen javaslat vaginizmus esetén: szexuális érintkezés előtt alkoholfogyasztás vagy nyugtató alkalmazása, előjáték során lidocain krém használata (amit a szájsebészetben érzéstelenítőként alkalmaznak), ami sajnos érzéketlenné teszi a hüvely területét is. Van, hogy hüvelytágító eszközöket vagy operatív úton történő hüvelytágítást is bevetnek, ami gyakran tovább fokozhatja a bajt. Ez a tünet a jéghegy csúcsa! Mi történik a mélyben, a pszichében zajló folyamatokkal ilyenkor? Ha arra nem nézünk rá, a következmény újra és újra megjelenik, gyógyulás helyett. Azok a szakemberek, akik tisztában vannak a folyamat kialakulásának hátterével, nem elégednek meg felszínes kísérletezésekkel. Betegeiket pszichológushoz, szexológushoz vagy olyan foglalkozásra irányítják, ahol esélyük van felismerni a test és lélek működésének egybefonódottságát, hogy ráláthassanak a tünetképződésük személyes forgatókönyvére. Ilyen komplex információt ad mindenkinek a Kriston-módszer, ami hangsúlyosan a nemi szervek ideális működését támogatja és a funkciók legjobb verzióját célozza meg. Azok a nők, akik fájdalmat tapasztaltak közösüléskor, 100%-ban nyilatkoztak pozitív változásról a Kriston Intim Torna végzését követően. Ennek oka mindazon változás, amit már a tanfolyam során átél és amit a torna végzésével rögzít.

 

Kriston-módszer hatása

Hogyan szüntesd meg a hüvelyfájdalmat, a görcsöt, a vaginizmusodat? Egy Kriston Intim Torna tréningen megtanulhatod a kontrollt az izmaid felett, azért igazán hatékony megoldás, mert megismerkedünk testünk és lelkünk működésével és jelző rendszerével, mely során a Kriston koncepció segítségével jelentősen átíródik a befolyásolási viszonyunk hüvelyhez. A tanfolyamon megtanuljuk a gátizmokat elernyesztő, lazító technikákat is, amik jelentős változást hoznak. A hüvely erősítő gyakorlatai és a tudatos lazítása felpezsdíti a kismedencei szervek keringését. A tanfolyam során nagyon sok olyan érzelmet oldó folyamat zajlik a tornán túl, ami a hüvely izmait irányító agykérgi területen is oldja a feszültséget. Az így kiadott mozgásos parancs a hüvely számára harmonikus működést eredményezhet. Így a torna és a gátló folyamatok oldása együtt adja a Kriston Intim Torna hatását, ami a gyakorlással, illetve új döntési folyamatokkal új testi működéshez vezethet. A hatékony mozgás elsajátításában képzett Kriston trénerek segítségére számíthatsz az ország egész területén, Akik közül sokan dolgoznak az egészségügyben is, orvosok, gyógytornászok, védőnők, szülésznők, stb. Egységes módszertan mentén tanulhatod meg a számodra egészséges működést jelentő mozgásokat és egyéb tennivalókat.

Egy vaginizmusban szenvedő hölgy írása a tréninget követően: „Köszönöm, hogy kinyílt bennem, ami ezidáig zárva volt!” Másik visszajelzés így szólt: „Fülpiszkáló volt a legnagyobb, ami a hüvelyembe fért korábban. Nem gondoltam, hogy gátmetszés nélkül fogok szülni!”

Az alaptanfolyam elvégzése után javasolt tréning a Gésák titka, Gyakorlóóra, Kriston Beszélgetés. Virágozzék minden virág és nyílj ki Te is rá!

NemIgen

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk. Amennyiben folytatod a böngészést úgy tekintjük, hogy nincs kifogásod a weboldalról érkező cookie-k ellen. Engedélyezi?