mehsullyedes

MÉHSÜLLYEDÉS

Általános tudnivalók

A méh a hüvely felső szakaszába becsatlakozó, jórészt simaizomból felépülő, nyálkahártyával bélelt üreges, csodálatos női szerv. A várandósság során nagy változásokon megy keresztül méreteit, funkcióját tekintve is. Fő részei a méhszáj, méhnyak, méhtest. Méhsüllyedésnek nevezzük, amikor az egész szerv elmozdul az eredeti helyéről, a hüvely terét többé-kevésbé kitöltve. A méhsüllyedésnek különböző fokozatai vannak. Kialakulása kezdetén nem észlelhető a szerv helyzetének a megváltozása és ekkor még az orvosi vizsgálat sem tárja fel. A fenntartó tényezők következtében a méh egyre lejjebb kerül, majd előreeshet. Ekkor a méhszáj a méhtesttel együtt megjelenhet a hüvely nyílásánál, vagy a hüvellyel együtt ki is csúszhat onnan. a Tünet mértéke nem azonos. Változhat napszaktól, teherbíró képességtől, szokásoktól.

Okai, tünetei

A méhsüllyedés hátterében a méhet függesztő szalagok megnyúlása és a hüvely falának, izomzatának, a támaszt adó medencefenéki izmoknak a gyengülése áll. Létrejöttében gyakori tényező, bizonyos szituációkban megnövekedett hasűri nyomás: erős préselés, egyes sportok vagy székrekedéses székletürítés kapcsán, súlyok emelése, férfias fizikai munka, hasi szervek kötőszöveteinek túlerőltetése melletti sport, stressz, túlfáradás, gyakori köhögések, várandósság a szülési izmok felkészítése nélkül , a szülésnél történő extrém nyomatás, kívülről történő nyomás, vákum alkalmazása, a szülésben résztvevő izmok karbantartásának elmaradása, örömtelen szexualitás, hüvelyen belüli menstruációs eszközök tartós használata, amelyek folyamatosan nyomást gyakorolnak a finom szövetekre, ezzel akadályozva a tápanyagellátást biztosító jó vérkeringést. A méh süllyedését jelezheti a tampon nehéz, akadályba ütköző felhelyezése, annak kinyomódása. Nyilalló, hasító fájdalom keletkezhet az aktus során mélyebb behatoláskor. Jelentkezhet húzó alhasi, deréktáji, szeméremtájéki fájdalom, mely akár a combtőbe, derékba is kisugározhat. Belső nyomás, idegentest érzése is lehet a hüvelyben, gyulladásos hajlam is kialakulhat. Estére és fizikai megerőltetésre jellemzően fokozódnak a tünetek, reggelre, pihenten pedig gyengülnek. Önvizsgálat során, ha a méhszáj nagyon alacsonyan található, érdemes gyanakodni. Ha méhsüllyedés tüneteit tapasztaljuk és felkeressük a nőgyógyászunkat, praktikus, ha a vizsgálatot úgy végzi, hogy állunk vagy ülünk, mert így érvényesül leginkább a gravitáció hatása és könnyebben észlelhető a kezdeti szakaszban lévő szervsüllyedés is.

Kezelése
 

A probléma nagyon sok nőt érint, így az orvosi eszköztárban is többféle lehetőség található, de sajnos, igazán hatékony és a női test számára kíméletes még nem került kifejlesztésre. Fontos tudni, hogy a műtétekkel izmokat nem építenek be, a meglévő izmok a műtéttől erősödni nem tudnak, ezért az ilyen beavatkozások csak időleges hatásúak, ráadásul invazívak és szövődményeik is lehetnek. Alternatívaként egyes szakemberek kockapesszáriumot vagy gyűrű pesszáriumot javasolnak, melyek külső alátámasztást jelentenek a méhnek. Ez ugyan segít a szervet a helyén tartani, de ezzel egy időben nem engedi elég tápanyaghoz jutni a méhtartó izomfelületet, mert a hüvelyfalat összenyomja. Ebből származhat, hogy a hüvely izomzata egyre gyengébb lesz, egyre nagyobb méretű eszköz szükséges, ez egyre kellemetlenebb következményekkel járhat, mivel összenyomja a környező szöveteket, szerveket is: vizelet elakadás, gennyes gyulladás, fájdalom jelenhet meg. Előfordul, hogy lézeres kezeléseket alkalmaznak, melynek hatására a hüvely fala zsugorodik, rugalmatlanná válhat, izomzata viszont egyáltalán nem fejlődik általa. A nő számára ekkor a szexuális élet akár fájdalmas is lehet. Ideális alternatívaként szerencsére egyre több nőgyógyász javasolja pácienseinek a Kriston-módszert, mert elsajátítása után egyedülálló módon tudják megerősíteni azokat az izmaikat, melyek kulcsfontosságúak a probléma megszüntetésében. Súlyos méhsüllyedés esetén a műtét elkerülhetetlen lehet. De ekkor is szükséges a medencealapi izmok mielőbbi, hatékony, izomtömeg növekedéssel járó tréningje.

Kriston-módszer hatása

A módszer 1986 óta segíti a nőket egészségük megőrzésében, visszaszerzésében. A Kriston-módszerrel megtanulható a gátizmok gyorsaság-erő-állóképesség fejlesztő, izomtömegnövelő gyakorlatsora, amivel biztosítható a megereszkedett szervek megemelkedése és alulról való támasztásuk. A személyre szóló „felpolcolást” a módszer érzelmi folyamatokkal is támogatja, hogy a tartószalagok feszesebbek lehessenek és hatékonyabban tudják a funkciójukat betölteni. A Kriston Intim Torna tanfolyamon átbeszéljük azokat a szokásokat, amelyek ártalmasak és megtanuljuk, mivel helyettesíthetőek, hogy az alhasi szerveinket a legjobb egészségben tarthassuk. Hiába eddzük az izmainkat, ha a szokásainkon nem alakítunk. Ekkor csak egyre nagyobb izomtömeg fog lógni!
A módszer sikerességét kutatások, egyetemi szakdolgozatok támasztják alá. A tréningen résztvevők azt jelezték vissza, hogy rendszeres gyakorlás mellett a méhsüllyedésük megszűnt vagy nagymértékben javult. Ez vár Rád is!
Ha változást szeretnél elérni, változtatnod szükséges. Ne csak az orvosodtól várd a megoldást!

 

 

Ajánlott tréningek

NemIgen

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk. Amennyiben folytatod a böngészést úgy tekintjük, hogy nincs kifogásod a weboldalról érkező cookie-k ellen. Engedélyezi?