I <3 my menses! Szeretem a menstruációm! - 2019.04.18. -

Kis Gabriella tréner írása.

I <3 my menses! Szeretem a menstruációm!

Menstruáció, menzesz, menorrhoea, ciklus, havi vérzés, havibaj, asszonyi rend, asszonyok baja, hónapszám, tisztulás, mensi, piros betűs napok, piroska, mikulás, vendég, nemszeretem napok, nagylány lettem, vattadéj, paradicsomérés, ketchup szezon

Csak hogy a teljesség igénye nélkül néhány szinonímát említsek a régi idők kifejezéseiből, szakmai szavakból és napjaink szlengjéből, amiket a neten találtam és melyeket a menstruáció szó helyett használtak, használunk ma is.

Nem tudom kedves olvasó, mi a véleményed, de számomra nem túl felemelő érzést keltő szavak. Van köztük tárgyilagos, tényszerű, kimondottan negatív kicsengésű, és van pár vicceskedő, amin inkább zavartan nevetgélünk, mintsem jóízű kacajjal fogadnánk. Egy ilyen „szó-csokorból” választhatnak a nők, ha testük egészséges működésének egy periódusát szükséges megnevezniük. „Hogyan is nevezhetnénk másképp?” „Minek?” „De ha egyszer tényleg rendszeres vagy épp a rendszertelenségéből fakadóan nyűgöt jelent a nők számára?”

KIT trénerként az egyik válaszom, hogy a szavaknak, illetve a hozzájuk társított gondolatoknak, képeknek erejük van, ezért nem mindegy, miként nevezzük el a dolgokat. A másik válaszom, hogy egyáltalán nem törvényszerű a fájdalom, amit a menstruációkor a nők egy jelentős része tapasztal. Ezt saját magam példájából is tudom.

A Kriston Intim Torna tanfolyamra nem azzal a szándékkal érkeztem, hogy a menstruációs görcseimet megszüntessem. Az hogy fáj a fejem, görcsöl a hasam, hogy havi szinten 1-2 alkalommal valamilyen fájdalomcsillapítót biztos beveszek emiatt, hogy szédülök és esetleg az elején olyan álmos vagyok, hogy egész nap úgy mozgok, mintha egy két lábon járó lassított felvétel lennék, olyan természetességgel fogadtam el, mint azt, hogy kettő meg kettő az négy. Sőt némi belső büszkeséggel töltött el, hogy milyen erős vagyok, amiért ezt is elbírom, elviselem. A tréningen hallottam először, hogy a nők egy kisebb hányada egyáltalán nem tapasztal ilyen tüneteket és fájdalmat a ciklusa alatt. Megdöbbentem és figyelmesen hallgatni kezdtem a tréner szavait, történeteit erről a témáról. A tanfolyam alatt felismertem, hogy lehet a menzeszre másképp is gondolni, mint valamilyen átok, ami a nőket sújtja. Megtanultam a tornagyakorlatokat, amit aztán napi rendszerességgel végeztem.

Időközben eltelt másfél hónap és egy több napos, városnézős, sokat gyaloglós kiránduláson voltam, amikor azt vettem észre magamon, hogy milyen sokat tudok sétálni, pedig a piros betűs napjaimban vagyok. Lehet a tornától? Talán. De nem biztos, mert korábban is volt néhány hónap, amikor könnyebben éltem meg a menstruációt. Mindenesetre újra elgondolkodtam a tréningen hallottakon és szorgosan folytattam tovább a gyakorlást. A következő hónapban már nem volt kétségem. A tréningen tanultak hatására esetemben megszűnt a havi vérzéshez társuló görcsösség és fájdalom. És azóta sem tért vissza - csak egyetlen alkalommal, de akkor előtte 2 hétig nem tornáztam. Azóta jobban odafigyelek az időm napi beosztására, hogy a tornára jusson.

A bejegyzés címe talán első olvasatra túlzásnak tűnhetett. Mégis melyik nő mond ilyet? Hozzám hasonlóan nagy eséllyel azok a nők, akik már jártak Kriston Intim Torna tanfolamon, és az ott tanultakat be tudták építeni az életükbe.

A bevezető felsorolásból egy szinonimát szándékkal kihagytam, mert záró gondolatnak szántam. Ez a szó a „virágzás”. Milyen érzéssel tölt el kedves olvasó, ha ezzel a képpel gondolsz a menstruációra?

Kis Gabriella tréner Budapesten oktat, a Szentkirályi utcában, ha szeretnél hozzá bejelentkezni tréningre, kattints ide!

 

NemIgen

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk. Amennyiben folytatod a böngészést úgy tekintjük, hogy nincs kifogásod a weboldalról érkező cookie-k ellen. Engedélyezi?