Nem szégyen, javítható állapot - néhány szó az inkontinenciáról - 2019.02.10. -

Kürti Éva Kriston-tréner írása. A vizelet inkontinencia közel minden harmadik nőt érint élete során. Több fajtája létezik, de a leggyakoribb az úgynevezett stressz inkontinencia, mely a haspréssel járó mozdulatok során valamennyi vizelet elcsöppenését jelenti. Ilyen mozdulat lehet egy tüsszentés, szökkenés, lépcsőre fellépés, de van, hogy csak erősebb nyomásra jelentkezik, pl. súlyok emelése.

Nem szégyen, javítható állapot - néhány szó az inkontinenciáról

A távozó vizelet mennyiségétől, gyakoriságától, valamint a személyes megéléstől is függ, kit mennyire visel meg, illetve mennyi figyelmet szentel a tüneteknek. A két véglet, amikor valaki a legkisebb tünettől is kétségbe esik, a másik amikor úgy gondolja nincs mit tenni, nem kell foglalkozni a dologgal és elfogadja a megváltoztathatatlant. Ez utóbbira ráerősítenek a reklámok is, melyek könnyed és vidám élethelyzetekben mutatják be a pelenka viselését.

Sportoktatóként nem egyszer voltam fültanúja olyan öltözőbeli beszélgetésnek is, ahol a nők azt tárgyalták, kinek melyik gyakorlatnál csöppen el a vizelete, melynek oka az lehet, hogy túl sokat ittak. Ez egy tévhit, hiszen az ok maga a meggyengült gátizomzat. Számos fitness gyakorlat, mely a vázizmoknak vagy a keringési rendszernek előnyös, extrém terhelést ró a gátizomzatra, gyengíti azt, és tünetekhez vezet.  Az, hogy kinek mikor és milyen fokú elváltozást okoz, számos tényezőtől függ. Az egyéni adottságoktól, a szülések számától, az adott élethelyzettől, és még sorolhatnám. Amit fontos tudatosítani a hölgyekben, hogy ha egy ilyen folyamat elindul, akkor változtatás nélkül nem fog megszűnni, sőt egyre rosszabb lesz. Nem a sportolást kell azonban elkerülni, hanem azt érdemes megtanulni, hogy végezzük helyesen. Ez vonatkozik más olyan tevékenységre, szokásokra, élethelyzetekre is, melyek elváltozást okozhatnak.  Fontos ezeket azonosítani, és amin lehet, változtatni. A Kriston Intimtorna tanfolyamokon ebben is segítséget nyújtunk.

Azt is érdemes tudni, hogy a gátizomzat ereje még 70 éves kor fölött is remekül fejleszthető. (Kriston Andrea módszerével, 6 hét rendszeres, irányított torna mellett, idős hölgyek 132%-os erőnövekedést értek el. A vizsgálatot annak idején a Rókus kórházban végezték, egy speciális erőmérő eszközzel segítségével követve a változást).

A módszer oktatójaként azt is megtapasztalom, mennyi érzés kapcsolódik ezekhez a tünetekhez. Gyakori a szégyen, a kisebbrendűség, a nőiesség elvesztésének érzete. Látom, milyen megkönnyebbülés amikor kiderül milyen sokan élik meg ezt, nincsenek vele a nők egyedül, és gyakran már a tanfolyam során megérzik a kezdeti pozitív változásokat.  A módszer ereje egyrészt ebben rejlik, másrészt a nagyon alaposan kidolgozott, lépcsőzetesen építkező gyakorlatsorban, mely segítségével biztonsággal megéreztetjük rejtett izmaink mozgását.

Minden alkalommal tapasztalom azt a kezdeti bizonytalanságot, hogy fogjuk mi ezt megcsinálni. Nagy élmény látni, ahogy kibontakozik a megtapasztalás öröme, és a kezdeti feszültséget felváltja az a könnyed, bensőséges és vidám hangulat, mely alapvető jellemzője a Kriston tréningeknek. Fantasztikus élmény, amikor hosszabb távon is érezhető ez a változás. Volt olyan anyuka, aki kitörő lelkesedéssel mesélte, hogy visszakapta az életét, újra önfeledten tud hancúrozni a kislányával, nem kell állandóan attól félnie, mikor cseppen el a vizelet. Idősebb hölgy tanítványaim nem egyszer jelzik, hogy már a tréning során javulnak a panaszaik.

Arra bíztatom a nőket, hogy engedélyezzenek maguknak egy kis időt, amit a saját egészségükre fordítanak. A kezdeti tüneteket ne söpörjék a szőnyeg alá, mert ilyenkor lehet még megelőzni a további elváltozásokat. Akinek pedig már jelentősebbek a tünetei, vagy más elváltozás is jelentkezik, ne adja fel a reményt. A legnagyobb erő magunkban rejlik, ha mi nem segítünk magunkon, más sem tud. A Kriston trénerek a gyakorlati módszerek mellett abban is segítenek, hogy ez a belső erő szárnyakat kapjon (és nem betét formájában).

Kürti Éva – egészségügyi szakoktató, egészségtan tanár, KIT tréner

 

 

 

NemIgen

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk. Amennyiben folytatod a böngészést úgy tekintjük, hogy nincs kifogásod a weboldalról érkező cookie-k ellen. Engedélyezi?