Nyitott hasfal megelőzése Kriston-módszerrel - 2017.12.04. -

Egyre többször találkozom kismamákkal, akiknek széthúzódott, szétnyílt az egyenes hasizmukat összekapcsoló kötőszövet. Ennek következtében meggyengül a szövet tartási képessége, és sérvkapuként, hiányos pajzsként hagyja elmozdulni helyzetükből a hasfal a zsigeri szerveket.

Nyitott hasfal megelőzése Kriston-módszerrel

Több torna irányul rectus diastasis, hernia linea alba „visszazárására”, viszont egy mértéken túl már műtéti megoldás jöhet csak szóba, mert már nem csupán esztétikai problémát okoz. A jelenség okát egyértelműen a kismama szorongásában látom, és ezt igazolják a kismamákkal való beszélgetések is. Véleményem szerint a következő okok járulnak hozzá, hogy nem az izom enged, hanem a hasfalat összeszövő kötőszövet: 

- A hasizom engedékeny, nyúlékony, erőteljesen elasztikus izom. Viszont idegrendszeri hatás alatt áll, egy agykérgi parancs szükséges ahhoz, hogy az valóban engedjen. Tehát az „enged” helyett „feszülj” parancs kerül kiadásra, amitől feszes lesz az izom, és nem laza. Egészséges esetben extrém mértékben képes lenne nyúlni a hasizom.

- Soha nem edzették ennyire a nők a hasfalukat, mint manapság. Mi esztétikusnak látjuk, de a női hasfal fajfenntartási funkciójával ellentétes a kockás has.

- Sokan csak a külsőségekre figyelnek kismamaként is, és nem készítik a testüket a szülésre. Így a gátizmok felkészületlenek maradnak. A növekvő teher alatt megviselten csúsznak szét a medencefenék izmaink, és így a szeméremcsont, medencecsont és a gerinc, egyre nagyobb terhelést kap. Előfordul, hogy éppen ezért a szétnyílt has tünethez még a szeméremcsontok közötti kötőszövetes álizület gyakran fájdalmas szétcsúszása is hozzájárul.

- A legtöbben azt gondolják, hogy a kismama tornákban található pár perces szorítgatásoknak van szülésre felkészítő hatása. Véleményem szerint nincs! Hiába tornáztatja valaki az arcát, ha egyébként egész nap valami negatív érzelemtől vezérelten feszíti azokat, vagy hirtelen megijed, akkor az arctorna semmit nem segített, csupán nagyobb izomtömeg feszül be látványosan.

Éppen ezért szükséges a hüvelyre ráfűzött gátló érzelmek leoldása. Ennek hiányában nehezebben enged a hüvely a várandósság és a szülés során. A befeszülő izom ellene hat az izom nyúlásának és a hasizommal rendszert alkotó gátizmok akadályozzák a hasizom nyúlását. Ezért az izom és a kötőszövet párharca alakul ki, amiből mindig a kötőszövet kerül ki vesztesen.

- Javasolt lenne minden kismamának a szexualitását csúcsszintre fejleszteni. Ez előnyösen hatna a kapcsolatra is, de a kismama elengedettségi képességét is növeli a szülőcsatorna területén. Ezért a Kriston Intim Torna, majd a Gólyatréning, illetve a Gésák titka a legkomplexebb felkészülést adja a kismamának, ami a legnagyobb esélyt hordozza az elengedett gátra, a későbbi jó szexuális képességre, az intim tünetek megelőzésére. Így nagyon más állapotban tud a nő anyává válni. Ez esetben a hasfal a legvédettebb és nagyobb a garancia arra, hogy a hasfal nem nyílik szét.

Örömteli mozgástanulást kívánok!

Andi

NemIgen

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk. Amennyiben folytatod a böngészést úgy tekintjük, hogy nincs kifogásod a weboldalról érkező cookie-k ellen. Engedélyezi?