„A 18 éves fiatalok 50 százaléka megtapasztalta már élete során a vizelet-inkontinencia problémáját” - 2024.04.10. -

Szalai Réka interjúja Kriston Andreával, a Kriston-módszer létrehozójával

„A 18 éves fiatalok 50 százaléka megtapasztalta már élete során a vizelet-inkontinencia problémáját”

Az inkontinencia sajnos nagyon sok nő hétköznapjait megnehezíti. Mivel a legtöbben szégyenkeznek miatta,kellemetlenül érinti őket a téma, már csak akkor fordulnak orvoshoz, szakemberhez, ha nagy a baj. Tévhit azonban, hogy ez csak az idősebb korosztály, valamint csak a nőkproblémája, érdemes tehát minél többet megtudnunk a megelőzési lehetőségekről. Kriston Andreával, a Kriston-módszer létrehozójával és aktív oktatójával beszélgettünk a témáról.

Mit jelent az inkontinencia kifejezés? 

Kriston Andrea:  

Az inkontinencia megtartási képtelenséget jelent. Ez vonatkozhat a vizeletre és a székletre egyaránt. A felnőttekkel kapcsolatban leginkább a vizeletmegtartási problémákat szoktunk említeni, a gyerekeket mindkettő érintheti. Ennek az okai lehetnek fizikaiak és érzelmiek is.

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy ideges csak egy felnőtt lehet, ám feszültséget ugyanúgy átélhetnek a gyerekek is. Sőt, ez a feszültség megjelenhet már nagyon korai életszakaszban is.  Inkontinenciális problémáról ilyenkor még nem beszélhetünk, mert ekkor még pelusban vannak a kicsik. Később, amikor felmerül a szobatisztaság témája, akkor szokott az inkontinencia valós problémaként megjelenni. Fontos tehát tisztázni azt a tévhitet, miszerint az inkontinencia csak az idősödő nők problémája. Ez egyáltalán nem így van. 

Feltételezem, hogy a szobatisztaság sok kisgyerek számára újabb feszültségek sorát idézi elő. 

Kriston Andrea: Természetesen, hiszen a gyerek ilyenkor (is) meg akar felelni az elvárásoknak, fél a megszégyenüléstől, dicséretre vágyik. Mire óvodába kerül egy kisgyerek, addigra már nagyon sok feszültséget hozhat magával a sok jó élmény mellett. Az óvodáskorú gyerekeknél előfordulhat, hogy nem tudják visszatartani a vizeletüket például nevetés közben, vagy nem mernek üríteni, és mondjuk a hazafelé úton pisilnek be. Gyakorta indulnak későn a wc-re, vagy fejezik be korábban az ürítést, mint az szükséges lenne. A leggyakoribb ebben a korban viszont az, hogy alvás közben adódik vizeletmegtartási nehézségük. A legtöbb orvosi vizsgálat ezekben az esetekben azt mutatja ki, hogy nincs semmilyen problémája a kicsiknek, a tünetek pedig az esetek többségében maguktól megszűnnek, viszont nagyon változó időben. Van, akinél ez kiskamasz korig elhúzódik, de volt már olyan tanítványom is, aki azt mesélte, hogy nála egészen 18 éves koráig fennállt ez a probléma.  

 

A teljes cikkért kattint ide: elolvasom az interjút.

NemIgen

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk. Amennyiben folytatod a böngészést úgy tekintjük, hogy nincs kifogásod a weboldalról érkező cookie-k ellen. Engedélyezi?